15 Nisan 2010 Perşembe

İş başvurularında ön yazı neden gerekli?


Kariyer.net üzerinden yapılan başvurularda ön yazı yazma alışkanlığının yeterince gelişmemiş olduğunu görüyoruz. Oysa ki ön yazı, bazen bir kişinin işe alınıp alınmamasına karar verilmesini sağlayabilecek kadar güçlü bir araç.
İnternet üzerinden işe alım sürecinin son yıllarda yaygınlaşmasının en önemli nedeni hiç kuşkusuz bu sistemin klasik metotlara göre daha az zaman alması ve ekonomik olması. Bu süreçte, bir kapak yazısı niteliğinde olan ön yazılar, işe alanın karşısına özgeçmişlerden önce çıkarak onlarda bir ilk izlenim bırakıyor.
Eğer bu izlenim olumluysa işe alan kurum görevlisi diğer başvurulardan önce o başvuruyu okuyor ve belki de diğerlerine incelemeye ayıracağı zamandan da tasarruf ederek, olumlu izlenim edindiği başvurunun sahibini iş görüşmesine çağırabiliyor.
Ön yazıyı özgeçmişten ayıran noktaların başında, ön yazının daha kişisel bir nitelik taşıması geliyor. Bütün iş başvuruları için hazırlandığından genel unsurlardan oluşan özgeçmişe, sadece başvurduğunuz pozisyon için hazırlanan ve o pozisyona alınma isteğinizi doğrudan belirten bir ön yazı ekleyen adaylar işverenle arasındaki mesafeyi kısaltmış oluyor.
Peki iyi bir ön yazı yazmak için nelere dikkat etmek gerekiyor? Aşağıdaki öneriler, bir iş başvurusunda kaderinizi değiştirebilecek kadar büyük öneme sahip bu metni, en doğru şekilde yazıp kullanmanızda size yardımcı olabilir.
İş yazışmalarına doğru bir hitapla başlamanın önemi tartışılmaz. İnternet aracılığıyla gönderdiğiniz bir ön yazıya "İlgili Kişiye" diyerek başlamanız ön yazınız doğrudan ilgiliye ulaşacağından sakıncalı olmuyor. Mektup veya e-posta yoluyla başvuru yaptığınız durumlarda ise, başvuruyu yaptığınız kişinin veya makamın adını belirtmeniz, hem ciddiyetinizi göstermek hem de ön yazı ve başvurunuzun ilgili makama ulaşmasını sağlamak için gerekli.
Kısa ve kolay anlaşılır bir metin hazırlayın. İşe alım yetkilileri ve yöneticilerin birçok başvuruyu değerlendirdiği ve bütün başvurulara da aynı özeni gösteremediği düşünülürse, ön yazıların kısa tutulması ve sade bir dille yazılması gerekliliği ortaya çıkıyor. Belirtilen nedenlerden ötürü işverenin yazıda aradığı ve sizin de özelliklerinizi yansıtan kelimeleri kullanmanız, ön yazınızın muhatabına ulaşmasını kolaylaştırıyor. Bunun yanı sıra yazıda sade bir karakter kullanmanız, gereksiz süslemelerden kaçınmanız, imla hataları yapmamanız da bu başlıkta dikkat etmeniz gereken diğer noktalar.

Ön yazınız diğerlerinden farklı olsun. Standartların dışına çıkarak, kendi üslubunuzu kullanarak ön yazınızı kaleme almanız, sizi diğer adaylardan farklı kılacak, özellikle özgün bir giriş paragrafı metininize renk katacaktır. Ancak diğer yandan metininizin profesyonel tonunu kaybetmemesine de özen göstermelisiniz.
Kendinizi tanıtarak başlayın. Giriş paragrafınızda kısaca kendinizi tanıtın ve kariyer hedeflerinizden bahsedin. Kendinizi tanıtırken medeni haliniz, askerlik durumunuz gibi kişisel bilgilerinize yer vermeyin. İşe alan tarafından belirtilmedikçe hobileriniz ve ilgi alanlarınız gibi diğer bilgilerin de ön yazıda yer almaması gerekir.
Akademik kariyerinizi ve uzmanlaştığınız alanları yazın. Eğitim hayatınız boyunca kazandığınız başarılar, aldığınız sertifikalar, konuşma ve yazma becerisine sahip olduğunuz yabancı diller, varsa bitirdiğiniz lisans üstü ve doktora programlarının bilgisine ön yazınızın ikinci paragrafında yer verin. Bunu yaparken gösterişe kaçmamaya ve metninizi bir sayfayla sınırlı tutmaya özen gösterin.
Firmalar işe aldıkları elemanların kurumlarına yapacağı katkıyla ilgileniyor. Dolayısıyla işe alınmak istediğiniz pozisyonda kuruma ne gibi katkılar sağlayacağınızın anlaşılabilmesi için sektörle ilgili iş deneyimlerinizi aktarın. Kısacası bu paragrafta o pozisyon için niye en uygun aday olduğunuzu anlatmaya çalışın.
İşverenlerin dikkatini istekli ve iddialı adaylar çekiyor. Başvurduğunuz işe olan ilginizi ve isteğinizi gösterebilmeniz için kurumun faaliyetleri, tarihçesi gibi konularda bildiklerinizi de satır aralarına serpiştirebilirsiniz. Elbette yanlış bilgilere yer vermemek için daha önce firmayla ilgili küçük bir araştırma yapmanızda fayda var. Ön yazının sonunda mülakata çağrılmayı da ayrıca talep edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder